Duurzaamheid

Duurzaamheid speelt een belangrijke rol bij de MediaMarkt Almere City Run. We proberen in het productieproces van dit evenement zoveel mogelijk CO2-uitstoot voorkomen door het maken van bepaalde keuzes. Daarnaast wordt de onvermijdelijke CO2-uitstoot van leveranciers en deelnemers gecompenseerd. We vragen lopers en bezoekers zoveel mogelijk met de fiets of het openbaar vervoer te komen. We faciliteren dat met een button op de website van de OV-planner. Met vervoer is de meeste winst te halen in de beperking van de CO2-uitstoot.

We maken meer keuzes om duurzamer te zijn dan ooit. Het startnummer is van tyvek. Er zijn mooiere materialen, maar deze zijn minder belastend voor het milieu. Verder is er geen goodiebag bij de finish en we hebben onze sponsors gevraagd terughoudend te zijn met het uitdelen van flyers en promotiemateriaal.

Welke maatregelen zijn er nog meer genomen?

  • We maken alle medewerkers bewust van het feit dat we zo duurzaam mogelijk willen werken.
  • We selecteren zoveel mogelijk lokale leveranciers om de CO2-uitstoot bij transport te verminderen.
  • We beperken onze reiskilometers door afspraken te combineren en goed in te plannen.
  • We gebruiken geen aggregaten, maar benutten vaste stroompunten, tenzij het echt niet anders kan.
  • Het afval wordt gescheiden verwerkt.
  • In het productieproces wordt er op kantoor gewerkt met apparatuur die snel in de “energiestand” gaat. Er wordt gerecycled papier gebruikt met ECF-keurmerk. ‘s Nachts staat er geen apparatuur onnodig in standby stand.

Wat doet 20Knots Running nog meer?

20Knots Running heeft een onderzoek naar duurzaamheid rond (hardloop)evenementen uitgevoerd. Dit onderzoek bestond uit het doorspitten van veel rapporten en er zijn interviews gehouden met duurzaamheidsexperts in Nederland. De kennis die is opgedaan werd in de zomer van 2012 gebundeld in een rapport met aanbevelingen. De belangrijkste conclusies:

  • Vervoer is de grootste veroorzaker van CO2-uitstoot.
  • We willen niet aan ‘greenwashing’ doen. Dat betekent dat we geen maatregelen nemen die goed vallen bij het publiek en die zichtbaar zijn, maar die relatief weinig opleveren of nadat het zichtbaar is geweest niet worden uitgevoerd. Je kunt het afval wel gescheiden inzamelen, maar als het daarna niet gescheiden verwerkt kan worden is het ‘greenwashing’

Kunnen we nog meer doen?

Zeker! Jaarlijks proberen we verbeteringen door te voeren. De onvermijdelijk CO2-uitstoot wordt gecompenseerd met certificaten die door een gecertificeerd bureau afgegeven worden. Uiteindelijk is de Almere City Run CO2-neutraal, maar het streven is wel om de CO2 voetafdruk per deelnemer jaarlijks te verlagen.


Deel deze pagina